Valbara program
I år får du möjlighet att vara med på två valbara program! Passen ligger under torsdag eftermiddag och i din anmälan väljer du upp till två alternativ.
Observera att de valbara programmen sker på olika platser!
Pass 1: Torsdag 21 mars kl. 13.15-14.45
Pass 2: Torsdag 21 mars kl. 15.15-16.45
Välj mellan
1. Följ en student
I den här workshopen får du lära dig om Följ en-metoden som används vid Karlstads universitet. Vi kommer prata om varför det är viktigt att förstå sina användare, berätta hur tjänstedesign fungerar och låta deltagarna prova på hur man praktiskt kan arbeta med att förstå studenters upplevelser och identifiera behov i sin verksamhetsutveckling.
Medverkande
Frida Gråsjö och Therese Eriksson, Karlstads universitet
Max antal deltagare: 24
Lokal: Romanen, plan 3
2. En sagostund för alla!
Denna workshop kommer att handla om att tillgängliggöra sagostunder i biblioteket. Du får inspiration och tips på vilka anpassningar som kan göras så att innehållet blir angeläget för fler(/personer med funktionsnedsättning).
Hanna Frizén Nordström är i grunden lärare och har jobbat många år i skolan innan hon vidareutbildade sig till bibliotekarie. Både i skolan och biblioteket har hon ägnat sig särskilt åt de barn som behöver extra stöd och anpassningar för att tillgodogöra sig undervisningen och bibliotekets verksamhet.
Medverkande
Hanna Frizén Nordström, kulturpedagog/bibliotekarie, Umeå stadsbibliotek
Max antal deltagare: 40
Lokal: Skapa formverkstad, plan 4
3. ”Är det bara jag som inte fattar nånting?”
En workshop om högskolebibliotekets roll att stödja och stärka studenter samt utbildningar utifrån inkluderandeperspektiv inom akademin.
Med utgångspunkt i de två fiktiva studentberättelserna som presenterades tidigare i vår föreläsning tar vi oss an utmaningar och delar erfarenheter med varandra. Under workshopen reflekterar vi över hur vi som verksamma bibliotekarier, språkpedagoger och i läs- och skrivstödjande funktioner kan på bästa sätt möta studenter för att verka för framgångsrika studier. Vad är vårt uppdrag? Vilka utmaningar finns? Vilka möjligheter finns?
Maria som språkpedagog och Ulrika som samordnare för läs- och skrivstöd, möter ofta samma studenter men i olika situationer och med behov att lyfta olika former av utmaningar. Medan Maria ofta arbetar med skrivprocesser och lärande på ett mer allmänt plan, arbetar Ulrika med mer riktat stöd med utgång i olika programvaror. Under denna workshop ges ni därför möjlighet att både reflektera samt diskutera olika generella utmaningar och förutsättningar som vi har att stärka studenterna i deras studiesituation.
Medverkande
Maria Wiklund, SLU-biblioteket
Ulrika Lindén, Umeå universitetsbibliotek
Max antal deltagare: 60
Lokal: Kvinnohistoriskt museum, plan 4
4. Förbättra en e-tjänst med Begripsam
Lär dig mer om vad som kan vara svårt med digitala tjänster.
Workshoppen inleds med en kort teoretisk del om kognitiva svårigheter, vilka de kan vara, vad de kan innebära och hur de påverkar användandet av internet och olika tjänster.
Därefter går workshopledaren igenom en e-tjänst eller webbplats och visar hur Begripsams metod fungerar för att hitta vanliga problem och hur man kan lösa dem.
Sedan kommer deltagarna titta på sin egen eller någon annans webbplats med ”nya ögon”, själv eller i mindre grupper. Och vi avslutar med diskussioner om de problem som fanns.
Deltagarna kommer få konkret och praktisk kunskap om kognitiva svårigheter och vad som kan vara svårt med digitala tjänster. Deltagarna får med sig en checklista att använda i ordinarie verksamhet för att identifiera kognitiva svårigheter i digitala gränssnitt.
OBS! På grund av sjukdom kommer workshopen vara delvis digital. Under introduktionen, den teoretiska delen samt avslutningen finns workshopledaren med via Zoom. Deltagarna samlas som planerat i samma lokal som tidigare, med möjlighet att koppla upp sig till Zoom-rummet.
Länk till Zoom-rum:
https://us02web.zoom.us/j/82519941492?pwd=UU8vQ3B6dmMrV2ZlMnVoSVZnMGdBQT09
Medverkande
Karin Forsell, Begripsam
Max antal deltagare: 32
Lokal: Umgås matverkstad, plan 4
5. Prova på digital delaktighet
Monica från Ersbodabiblioteket och Jon från Umeå stadsbibliotek har arbetat uppsökande med målet att öka den digitala delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. En prioriterad målgrupp som är överrepresenterad när det gäller digitalt utanförskap men där det kan vara svårt att veta hur man skall arbeta praktiskt för att nå ut, anpassa och skapa tillgänglig verksamhet.
På detta pass delar de med sig av erfarenheter kring det uppsökande arbetet. Du får med dig exempel på arbetssätt och praktiska metoder samt chans att prova på några av dessa själv.
Målet är att du lämnar passet med inspiration och metoder du själv kan använda dig av på ditt bibliotek.
Medverkande
Monica Korp, Ersbodabiblioteket
Jon Fällström, Umeå stadsbibliotek
Max antal deltagare: 40
Lokal: Upplev multisal
6. Tillgänglig krisinformation # FULLTECKNAD, EJ VALBAR #
Välkommen till en inspirerande workshop där vi förenar kreativitet med grundläggande principer för att skapa tillgänglig krisinformation med universell utformning som grund. Detta tillfälle erbjuder en möjlighet att öka medvetenheten om vikten av att göra krisinformation tillgänglig för alla, oavsett funktionsförmåga eller bakgrund.
Vi inleder genom att utforska universell utformnings grundläggande principer och hur dessa kan guida våra kreativa processer för att skapa lösningar som når alla. Genom praktiska exempel och diskussioner undersöker vi hur universell utformning kan integreras i vårt skapande av tillgänglig krisinformation. Efter denna inledning fokuserar vi på betydelsen av tillgänglig krisinformation.
Diskussionerna kommer att kretsa kring hur olika användargrupper, särskilt de svåra att nå, kan dra nytta av lättförståelig information som når dem i rätt tid. Tillsammans arbetar vi på att skapa krisinformation som inte bara är tillgänglig för alla, utan även når de mest marginaliserade användargrupperna. Efter att ha skapat egna exempel på tillgänglig krisinformation följer en gemensam diskussion och feedback-session. Detta ger oss möjlighet att dela insikter och förbättra våra idéer med hjälp av olika perspektiv.
Denna workshop är en möjlighet att fördjupa förståelsen för universell utformning och tillgänglig krisinformation samtidigt som du aktivt bidrar till skapandet av en mer inkluderande krisberedskap.
Medverkande
Kirsten Rassmus-Gröhn, Lunds universitet
Linda Stjernholm, Lunds universitet
Max antal deltagare: 25
Lokal: Mingla mötesyta, plan 4
7. Taktil och sinnlig konstvisning i utställningen Åtta grader # FULLTECKNAD, EJ VALBAR #
Utställningen presenterar samtida konst som berättar om människans komplexa förhållande till skogen, alltifrån uppfattningen om ett okränkbart egenvärde till föreställningen om något att använda, som en ekonomisk resurs eller en plats för rekreation. Vad är en skog? Och vilka frågor om den är angelägna här och nu?
Genom fotografi, film, skulptur, teckning, textil, ljud och installation bjuder konstnärerna in oss att reflektera över skogen, betraktad och gestaltad ur olika perspektiv och med olika erfarenheter. Deras verk väcker frågor om tradition och framtid, om skogsbruk, markkonflikter, biologisk mångfald och om skogen som en helig plats.
Utställningstiteln Åtta grader är lånad från Jörgen Stenbergs dikt med samma namn.
Matti Aikio, Gerd Aurell & Micael Norberg, Malin Arnell & Åsa Elzén, Toms Kokins, Norrakollektivet, Elia Nurvista, Uriel Orlow, Edith Marie Pasquier, Jörgen Stenberg och Lena Ylipää.
OBS! Endast en visning, kl. 16.00
Max antal deltagare: 13
Plats: Bildmuseet, Konstnärligt Campus, Östra strandgatan 30 B
Bildmuseet ligger ungefär 15 minuters promenad från Väven.
8. Litterär promenad med härlitt
I appen härlitt följer du i författarnas fotspår genom Västerbotten. Läs och lyssna till nyskriven litteratur eller upptäck platser och författarskap genom din telefon.
Runt om i centrala Umeå finns olika rutter och litterära spår som författare lämnat. Ett spår består av text och ett inläst framförande av författaren själv. Du låser upp spåren vid de specifika platserna med hjälp av härlitt. När du har låst upp ett spår kan du ta del av texten och framförandet igen, från en annan plats. Du väljer själv vilka spår eller platser du vill besöka under promenaden.
härlitt utvecklas av Regionbibliotek Västerbotten och kan hämtas kostnadsfritt där appar finns.
Ingen begränsning i antal deltagare.